e-library

Рисунки

Атон в рисунки и фотографии

Андрей Янев, Мирослав Дачев (2012-2013)

Атон в рисунки и фотографии

„Атон в рисунки и фотографии” е замислен като надслов на серия от изложби на Центъра. Около постоянно ядро от рисунки и фотографии всяка следваща изложба включва и нови, непоказвани до момента творби. Изложбите ще се състоят в различни български градове и европейски столици, както бе и по време на изпълнението на проекта „Света Гора и българската култура”. Те разкриват жанрови ситуации от живота в Света Гора чрез портретни и репортажни фотографии на проф. Мирослав Дачев, както и чрез непоказвани досега рисунки на Андрей Янев. Фотографиите и рисунките са плод на десетките експедиции на авторите до Света Гора – Атон в периода 2004 – 2013 г., на престоя им във всички светогорски манастири и на голяма част от скитовете и келиите в монашеската република.


Атон в рисунки и фотографии (2)

Андрей Янев, Мирослав Дачев (2013-2014)

Атон в рисунки и фотографии (2)

Нов цикъл фотографии към серията изложби под надслов „Атон в рисунки и фотографии”.


Васил Стоилов. Ръце

(2012)

Васил Стоилов. Ръце

Защо „Ръце”? Защото това е, което придава общо звучене на толкова различните като послания „Еремит” (1928), „Човекът със стомната” (1932), „Баба с ябълки” (1933), „Старост” (1934), „Мома от Герман” (1937), „Автопортрет” (1939)1 „Одумвачки” (1940), „Очакване” (1969), „Богомилска проповед” (1969), „Епохи. Българската мадона през вековете” (1970) и десетките образи на мадони в творчеството на Васил Стоилов. Със своята характерна знаковост ръката е един от най-често срещаните образи в платната на художника и един от най-обичаните етюди в рисунките. Стоилов владее знанието за жестовостта на ръцете и символните им стойности – от езотеричния език на ръцете е бил изкушаван толкова, колкото и от таланта на старите майстори. Всичко това той претворява в един запомнящ се свят, в който ръцете заживяват свой самостоятелен живот. Каталогът „Ръце” включва 20 рисунки на Стоилов, като най-ранната е от 1931, а най-късната от 1960.


"Атон в рисунки и фотографии" в Бургас

(септември 2012)

Галерията от снимки показва атмосферата на откриването на изложбата на Андрей Янев и Мирослав Дачев "Атон в рисунки и фотографии" в Бургас на 4 септември 2012 г. (откриването на изложбата с приветствия от страна на БПЦ и на директора на Арт Център "Морско казино", Бургас, и връчването на фотографията "Молитва" на зам.-кмета на Бургас от Андрей Янев).
Избрани отзиви за събитието.


"Атон в рисунки и фотографии" в Тутракан

(март 2013)

Галерията от снимки и документи показва атмосферата на откриването на изложбата на Андрей Янев и Мирослав Дачев "Атон в рисунки и фотографии" в Тутракан на 25 март 2013 г."Атон в рисунки и фотографии" в София

(юни 2013)

Галерията от снимки показва атмосферата на откриването на изложбата на Андрей Янев и Мирослав Дачев "Атон в рисунки и фотографии" в София, ВУЗФ, на 13 юни 2013 г.
Избрани представяния и отзиви за събитието.


"Атон в рисунки и фотографии" във Враца

(септември 2013)

Галерията от снимки показва атмосферата на откриването на изложбата на Андрей Янев и Мирослав Дачев "Атон в рисунки и фотографии" във Враца на 17 септември 2013 г.
Избрани представяния и отзиви за събитието.


"Атон в рисунки и фотографии" в София

(март-април 2013)

Галерията от снимки показва атмосферата на откриването на изложбата на Андрей Янев и Мирослав Дачев "Атон в рисунки и фотографии" в София, галерия "Сердика", на 28 март 2017 г.