Всички новини

Библиотека АТОНИАДА (2015-2019)

Нови издания на Центъра

Центърът за семиотични и културни изследвания предлага поредица от авторски издания под надслов "Библиотека АТОНИАДА". Целта е чрез слово и образ читателят да се докосне до неизчерпаемото духовно и културно наследство както на Света Гора - Атон, така и на православието изобщо. Досега от печат са излезли "Свети Георги: великомъченик, чудотворец и победоносец" (Т.1, декември 2015); "Свети Никола: светител, спасител и чудотворец" (Т.2., май 2016); "Свети Иоан: Господен  предтеча и кръстител" (Т.3, декември 2016); "Св. Мария Магдалина" (Т.4, юли 2017); "Светите апостоли Петър и Павел" (Т.5, юни 2018). През май 2019 предстои да излезе втори том за Св. Георги (Т.6, "Иконографиа"). Изданията се разпространяват от BOOKTRADING Ltd. (www.booktrading.bg). 

 

 


Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Центърът за семиотични и културни изследвания пожелава на всички свои приятели и съмишленици Светли празници и една успешна, изпълнена с добро и любов 2019 година!

 


Поклоннически пътувания до Атон - 2019

Поклоннически пътувания до Атон - 2019

Центърът за семиотични и културни изследвания планира три изследователски експедиции до Света Гора - Атон (през януари, май и октомври 2019, във връзка с подготовката и реализацията на изданието за пресвета Богородица от "Библиотека АТОНИАДА"; и трите до манастира Ватопед), както и две поклоннически пътувания (през май и октомври 2019) (включващи манастирите Зограф, Симонопетра, Дионисий, Ставроникита, Филотей и Ватопед; скита Пророк Илия, келиите Достойно ест и Провата и столицата Карея).

 


Атон в рисунки и фотографии - 2017

Атон в рисунки и фотографии

Центърът за семиотични и културни изследвания съвместно със столичната община Възраждане организират авторска изложба на Андрей Янев и Мирослав Дачев от рисунки и фотографии от Света Гора - Атон. Изложбата ще бъде в периода Благовещение - Великден и ще бъде открита от проф. Аксиния Джурова на 28 март 2017 г. в арт-галерия "Сердика" от 19.00 часа. По време на изложбата ще има съпътстващи събития, сред които представяне на документален филм по книгата "Свети Георги: великомъченик, победоносец и чудотворец". 

 


Дарение за празника на Св. Георги в Зограф

Дарение за празника на Св. Георги в Зограф

Центърът за семиотични и културни изследвания дари за 3 ноември, празник на Св. Георги в манастира Зограф - Освещаване на храма на Св. Георги в Лида, Палестина - 33 фотографски изображения на светеца. Фотографиите представляват изображения върху капафикс (40х40, ламинат) на икони и стенописи на св. Георги от родното му място в Кападокия, мартириума на светеца в Лида, български църкви и манастири от периода на Второто българско царство и Българското възраждане, както и от иконни сбирки и крипти (сред които и тази в Лувъра).

 


Поклоннически пътувания до Атон 2016

Поклоннически пътувания до Атон 2016

Центърът за семиотични и културни изследвания организира поклоннически пътувания до Света Гора - Атон: през януари 2016 (Зограф - Ватопед - Пророк Илия - Пантократор); през май 2016 (Ватопед - Ивирон - Карея - Зограф), през юни 2016 (четвърто изкачване на връх Атон); през ноември 2016, за празника на манастира Св. Вмчк Георги Зограф (с посещение на Дохиар и Ксенофонт).

 


Поклоннически пътувания до Атон 2014

Поклоннически пътувания до Атон 2014

Центърът за семиотични и културни изследвания организира поклоннически пътувания до Света Гора - Атон: през юли 2014 (Дионисий, Св. Павел, св. Ана, изкачване на връх Атон, Ватопед, Зограф, Дохиар); през септември 2014 (Великата Лавра, Пантократор, Ватопед, Карея, Зограф, Дохиар, Ксенофонт - по проект с НГДЕК); през октомври 2014 (Св. Пантелеймон, Ивирон, Великата Лавра, Ватопед, Филотей, Симонопетър, Зограф), през ноември 2014, за празника на манастира Св. Вмчк Георги Зограф (с посещение на Дохиар и Ксенофонт).

 


Светостта и съвременното общество

Духовни беседи с монаси от манастира

Центърът за семиотични и културни изследвания,  със съдействието на СУ "Св. Кл. Охридски", организира духовна беседа с йеромонах Висарион Зографски на тема "Светостта и съвременното общество". Беседата ще се състои на 3 октомври 2013 г. от 18 часа в аулата на СУ "Св. Кл. Охридски" в присъствието на игумена на манастира "Св. Вмчк Георги Зограф"  негово високопреподобие схиархимандрит Амвросий и монаси от Зографското братство. Беседа с  йеромонах Висарион на същата тема ще се проведе и на 1 октомври от 18 часа в Бургас (храм "Св. Ив. Рилски") с участието на представители на Центъра.

 


Нови издания на "Атон в рисунки и фотографии"

Нови издания на

Центърът за семиотични и културни изследвания подготвя нови издания на изложбата на Андрей Янев и Мирослав Дачев „Атон в рисунки и фотографии": през юни и юли в София (галерия „Вазов", ВУЗФ), през септември и октомври във Враца, през ноември в Монтана. Всички издания на изложбата през 2013 г. са посветени на юбилея 1700 години християнство. Част от творбите от изложбите са дарение за братството на манастира "Св. Вмчк Георги Зограф" в Света гора - Атон.

 


Поклоннически пътувания до Атон 2013

Поклоннически пътувания до Атон 2013-2014

Центърът за семиотични и културни изследвания организира поклоннически пътувания до Света Гора - Атон: през юни 2013, за празника на чудотворната икона „Света Богородица Достойно ест" (посещение на Ивирон, Кутлумуш, Милопотам,  Достойно ест, Хилендар, Констамонит); през септември 2013 (посещение на Зограф, Дохиар, Ксенофонт и Св. Пантелеймон); през ноември 2013, за празника на манастира Св. Вмчк Георги Зограф (с посещение на Ватопед, Ивирон и Великата лавра) и през януари 2014 - традиционното поклонническо пътуване за Рождество Христово (с посещение на Зограф, Ватопед, Ивирон, Пантократор, Ставроникита, Филотей, Милопотам, Каракал, Дохиар и Ксенофонт).

 


Изложба фотография

Изложба фотография

Центърът за семиотични и културни изследвания и Фотокулт организират изложба с фотографии от пленера в Охрид.