e-library

Фотография

Молитва

Мирослав Дачев (2012)

Молитва

„Молитва” е опит за докосване до световете на Света Гора – Атон с езика на фотографията. Молитвата тук е състояние на духа, уловимо в сакрални, но и в делнични мигове: жанрови и репортажни фотографии водят към духовния живот на Света Гора, скрит колкото в тайнството на литургията, толкова и в ежедневието на монасите. Това превръща богатите смислови хоризонти на очите, ръцете, кръста, камбаната; на полета от високия връх в части на една обща фотографска вселена. Превес видимо имат портретните и репортажните фотографии, жанровите ситуации, а малкото символни пространства загатват невидимите връзки, които ги спояват.
„Молитва” е покана за духовно общуване отвъд видимото, разговор със Света Гора – Атон, който продължава отвъд фотографиите. Фотографиите са плод на десетките експедиции на автора до Света Гора в периода 2004 – 2012 г., на престоя му във всички светогорски манастири и на голяма част от скитовете и келиите в монашеската република, както и на двукратното изкачване на връх Атон.


За изложбата "Молитва"

Мирослав Дачев (2012)

За изложбата

Избрани фотографии, които показват атмосферата при откриването на изложбата „Молитва” на 15 октомври 2012 г. в Гоце Делчев.
Избрани отзиви за събитието.


Атон в рисунки и фотографии

Андрей Янев, Мирослав Дачев (2012-2013)

Атон в рисунки и фотографии

„Атон в рисунки и фотографии” е замислен като надслов на серия от изложби на Центъра. Около постоянно ядро от рисунки и фотографии всяка следваща изложба включва и нови, непоказвани до момента творби. Изложбите ще се състоят в различни български градове и европейски столици, както бе и по време на изпълнението на проекта „Света Гора и българската култура”. Те разкриват жанрови ситуации от живота в Света Гора чрез портретни и репортажни фотографии на проф. Мирослав Дачев, както и чрез непоказвани досега рисунки на Андрей Янев. Фотографиите и рисунките са плод на десетките експедиции на авторите до Света Гора – Атон в периода 2004 – 2013 г., на престоя им във всички светогорски манастири и на голяма част от скитовете и келиите в монашеската република.


Атон в рисунки и фотографии (2)

Андрей Янев, Мирослав Дачев (2013-2014)

Атон в рисунки и фотографии (2)

Втори цикъл от серията изложби под надслов „Атон в рисунки и фотографии”.


Zografou: INSIDEOUT

Zografou: INSIDEOUT

Интериорни и нощни фотографии от манастира Зограф, Света гора - Атон.


Светостта и съвременното общество

духовна беседа с йеромонах Висарион Зографски

Светостта и съвременното общество

Духовна беседа с йеромонах Висарион. Галерия от събитието: 3.10.2013, Аула на СУ "Св. Кл. Охридски"; 1.10.2013, храм "Св.Ив.Рилски", Бургас.


Атон в рисунки и фотографии (3)

Андрей Янев, Мирослав Дачев (2015-2016)

Атон в рисунки и фотографии (3)

Трети цикъл от серията изложби под надслов „Атон в рисунки и фотографии”.