e-library

Каталози

Атон в рисунки и фотографии - 1

Андрей Янев, Мирослав Дачев (2012)

Атон в рисунки и фотографии - 1

„Атон в рисунки и фотографии” е замислен като надслов на серия от изложби на Центъра. Около постоянно ядро от рисунки и фотографии всяка следваща изложба ще включва и нови, непоказвани до момента творби. Изложбите ще се състоят в различни български градове и европейски столици, както бе и по време на изпълнението на проекта „Света Гора и българската култура”. Те разкриват жанрови ситуации от живота в Света Гора чрез портретни и репортажни фотографии на проф. Мирослав Дачев, както и чрез непоказвани досега рисунки на Андрей Янев. Фотографиите и рисунките са плод на десетките експедиции на авторите до Света Гора – Атон в периода 2004 – 2012 г., на престоя им във всички светогорски манастири и на голяма част от скитовете и келиите в монашеската република.


Молитва

Мирослав Дачев, фотографии (2012)

Молитва

„Молитва” е опит за докосване до световете на Света Гора – Атон с езика на фотографията. Молитвата тук е състояние на духа, уловимо в сакрални, но и в делнични мигове. Това превръща богатите смислови хоризонти на очите, ръцете, кръста, камбаната; на полета от високия връх в части на една обща фотографска вселена. Превес видимо имат портретните и репортажните фотографии, жанровите ситуации, а малкото символни пространства загатват невидимите връзки, които ги спояват. „Молитва” е покана за духовно общуване отвъд видимото, разговор със Света Гора – Атон, който продължава отвъд фотографиите. Фотографиите са плод на десетките експедиции на автора до Света Гора в периода 2004 – 2012 г., на престоя му във всички светогорски манастири и на голяма част от скитовете и келиите в монашеската република, както и на двукратното изкачване на връх Атон.


Ръце

Васил Стоилов, рисунки (2012)

Ръце

Защо „Ръце”? Защото това е, което придава общо звучене на толкова различните като послания „Еремит” (1928), „Човекът със стомната” (1932), „Баба с ябълки” (1933), „Старост” (1934), „Мома от Герман” (1937), „Автопортрет” (1939)1 „Одумвачки” (1940), „Очакване” (1969), „Богомилска проповед” (1969), „Епохи. Българската мадона през вековете” (1970) и десетките образи на мадони в творчеството на Васил Стоилов. Със своята характерна знаковост ръката е един от най-често срещаните образи в платната на художника и един от най-обичаните етюди в рисунките. Стоилов владее знанието за жестовостта на ръцете и символните им стойности – от езотеричния език на ръцете е бил изкушаван толкова, колкото и от таланта на старите майстори. Всичко това той претворява в един запомнящ се свят, в който ръцете заживяват свой самостоятелен живот. Каталогът „Ръце” включва 20 рисунки на Стоилов, като най-ранната е от 1931, а най-късната от 1960.


Свети Георги: великомъченик и чудотворец

АЛБУМ

Свети Георги: великомъченик и чудотворец

Албумът съдържа изображения от църкви и манастири в Света Гора - Атон, Кападокия, Лалибела, България, както и от сбирката с християнско изкуство в Лувъра.


Свети Никола чудотворец, архиепископ Мирликийски

АЛБУМ

Свети Никола чудотворец, архиепископ Мирликийски

Албумът съдържа изображения от църкви и манастири в Света Гора - Атон, Бояна, Добърско и от Софийска, Сливенска и Неврокопска епархия.


Париж: църкви

Париж: църкви

Албумът съдържа фотографии на интериори от петнадесет забележителни културноисторически паметника в Париж: Sacre Coeur, St.Roch, Pantheon, St.Germain l'Auxerrois, St.Gervais, St.Germain-des-Pres, St.Severin, St.Chapelle, St.Sulpice, St.Merry, St.Paul - St.Louis, St.Louis-en-l'Ile, St.Eustache, Notre Dame.


Rosslyn Chapel

Rosslyn Chapel

Rosslyn Chapel (1446)