Всички новини

"АТОНИАДА" ONLINE

Атониада Online

Ограничен тираж от поредица "Атониада" се предлага в онлайн магазин на адрес: https://athoniadabooks.com/. В него можете да намерите пълна информация за книгите в поредицата и да осъществите директен контакт с разпространителя. Очакваме ви!

 

 


Изследователски експедиции до Атон през 2023

Изследователски експедиции до Атон през 2023

Центърът за семиотични и културни изследвания планира три изследователски експедиции до Света Гора - Атон през януари, март и септември 2023. Те са във връзка с подготовката и реализацията на нови два тома, посветени на Света Богородица - на нейните чудотворни икони и на нейните празници (том 9 и 10 от поредица "Атониада"). Изследователските експедиции са по покана на манастирите Ватопед и Ксенофонт. Експедициите предвиждат работа и в Протатон, Великата Лавра, Дохиар, Хилендар, Пантократор, Симонопетра, Зограф и Филотей.

 


Поредица "АТОНИАДА" (2015-2023)

Нови издания на Центъра

Центърът за семиотични и културни изследвания предлага поредица от авторски издания под надслов "Библиотека АТОНИАДА". Целта е чрез слово и образ читателят да се докосне до неизчерпаемото духовно и културно наследство на Света Гора - Атон, до християнското изкуство и неговите иконографски особености. Досега от печат са излезли "Свети Георги: великомъченик, чудотворец и победоносец" (Т.1, декември 2015); "Свети Никола: светител, спасител и чудотворец" (Т.2., май 2016); "Свети Иоан: Господен  предтеча и кръстител" (Т.3, декември 2016); "Св. Мария Магдалина" (Т.4, юли 2017); "Светите апостоли Петър и Павел" (Т.5, юни 2018); "Св. Георги: иконография" (Т.6, май 2019); "Богородичен Акатист: слово и образ" (Т.7, август 2020); "Богородична иконография" (Т.8, август 2022). През август 2023 г. предстои излизането на деветия том от поредица "Атониада": "Богородични чудотворни икони от Света Гора". Изданията са предназначени като дарения за манастирските библиотеки в Света Гора - Атон, България и Балканите, за университетски библиотеки в България и по света, за общински библиотеки и музеи. Ограничена част от тиража се разпространява на адрес: https://athoniadabooks.com/.

 

 


"Атон в рисунки и фотографии" в юбилейната 2022

Атон в рисунки и фотографии

Центърът за семиотични и културни изследвания  организира юбилейни изложби под надслов "10 години Атон в рисунки и фотографии". Първата изложба ще бъде в зала "Средец" на Министерството на културата в София (23 март 2022). Следват изложби в Бургас (8 септември 2022), Гоце Делчев (октомври 2022) и Пловдив (декември 2022). По време на изложбите ще бъдат представени публикуваните до момента издания на Центъра от библиотека "Атониада".

 


Поклоннически пътувания до Атон - 2022

Поклоннически пътувания до Атон - 2022

Центърът за семиотични и културни изследвания планира три изследователски експедиции до Света Гора - Атон през април, юни и септември 2022. Те са във връзка с подготовката и реализацията на двата тома, посветени на иконографията на Света Богородица и на нейните чудотворни икони. Изследователските експедиции са до манастирите Ватопед, Ксенофонт, Дохиар, Пантократор и Филотей, както и до Карея.

 


Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Центърът за семиотични и културни изследвания пожелава на всички свои приятели и съмишленици Светли празници и една успешна, изпълнена с добро и любов 2020 година!

 


Атон в рисунки и фотографии - 2019

Атон в рисунки и фотографии

Центърът за семиотични и културни изследвания съвместно с община Златоград и K3 Ultra организират в град Златоград авторска изложба на Андрей Янев и Мирослав Дачев с рисунки и фотографии от Света Гора - Атон. Изложбата ще бъде ще бъде открита от проф. Аксиния Джурова на 27 септември 2019 г. в зала "Станислав Сивриев" в стария град от 18.30 часа. По време на изложбата ще бъдат представени и издания на Центъра от библиотека "Атониада".

 


Поклоннически пътувания до Атон - 2020

Поклоннически пътувания до Атон - 2020

Центърът за семиотични и културни изследвания планира три изследователски експедиции до манастира Ватопед в Света Гора - Атон (през януари, октомври и ноември 2020, във връзка с подготовката и реализацията на изданието за чудотворните икони на пресвета Богородица от "Библиотека АТОНИАДА"), както и до Карея, Симонопетра, Дионисий, Ивирон и Хилендар.

 


Дарение за празника на Св. Георги в Зограф

Дарение за празника на Св. Георги в Зограф

Центърът за семиотични и културни изследвания дари за 3 ноември, празник на Св. Георги в манастира Зограф - Освещаване на храма на Св. Георги в Лида, Палестина - 33 фотографски изображения на светеца. Фотографиите представляват изображения върху капафикс (40х40, ламинат) на икони и стенописи на св. Георги от родното му място в Кападокия, мартириума на светеца в Лида, български църкви и манастири от периода на Второто българско царство и Българското възраждане, както и от иконни сбирки и крипти (сред които и тази в Лувъра).

 


Поклоннически пътувания до Атон 2016

Поклоннически пътувания до Атон 2016

Центърът за семиотични и културни изследвания организира поклоннически пътувания до Света Гора - Атон: през януари 2016 (Зограф - Ватопед - Пророк Илия - Пантократор); през май 2016 (Ватопед - Ивирон - Карея - Зограф), през юни 2016 (четвърто изкачване на връх Атон); през ноември 2016, за празника на манастира Св. Вмчк Георги Зограф (с посещение на Дохиар и Ксенофонт).

 


Поклоннически пътувания до Атон 2014

Поклоннически пътувания до Атон 2014

Центърът за семиотични и културни изследвания организира поклоннически пътувания до Света Гора - Атон: през юли 2014 (Дионисий, Св. Павел, св. Ана, изкачване на връх Атон, Ватопед, Зограф, Дохиар); през септември 2014 (Великата Лавра, Пантократор, Ватопед, Карея, Зограф, Дохиар, Ксенофонт - по проект с НГДЕК); през октомври 2014 (Св. Пантелеймон, Ивирон, Великата Лавра, Ватопед, Филотей, Симонопетър, Зограф), през ноември 2014, за празника на манастира Св. Вмчк Георги Зограф (с посещение на Дохиар и Ксенофонт).

 


Светостта и съвременното общество

Духовни беседи с монаси от манастира

Центърът за семиотични и културни изследвания,  със съдействието на СУ "Св. Кл. Охридски", организира духовна беседа с йеромонах Висарион Зографски на тема "Светостта и съвременното общество". Беседата ще се състои на 3 октомври 2013 г. от 18 часа в аулата на СУ "Св. Кл. Охридски" в присъствието на игумена на манастира "Св. Вмчк Георги Зограф"  негово високопреподобие схиархимандрит Амвросий и монаси от Зографското братство. Беседа с  йеромонах Висарион на същата тема ще се проведе и на 1 октомври от 18 часа в Бургас (храм "Св. Ив. Рилски") с участието на представители на Центъра.

 


Нови издания на "Атон в рисунки и фотографии"

Нови издания на

Центърът за семиотични и културни изследвания подготвя нови издания на изложбата на Андрей Янев и Мирослав Дачев „Атон в рисунки и фотографии": през юни и юли в София (галерия „Вазов", ВУЗФ), през септември и октомври във Враца, през ноември в Монтана. Всички издания на изложбата през 2013 г. са посветени на юбилея 1700 години християнство. Част от творбите от изложбите са дарение за братството на манастира "Св. Вмчк Георги Зограф" в Света гора - Атон.

 


Поклоннически пътувания до Атон 2013

Поклоннически пътувания до Атон 2013-2014

Центърът за семиотични и културни изследвания организира поклоннически пътувания до Света Гора - Атон: през юни 2013, за празника на чудотворната икона „Света Богородица Достойно ест" (посещение на Ивирон, Кутлумуш, Милопотам,  Достойно ест, Хилендар, Констамонит); през септември 2013 (посещение на Зограф, Дохиар, Ксенофонт и Св. Пантелеймон); през ноември 2013, за празника на манастира Св. Вмчк Георги Зограф (с посещение на Ватопед, Ивирон и Великата лавра) и през януари 2014 - традиционното поклонническо пътуване за Рождество Христово (с посещение на Зограф, Ватопед, Ивирон, Пантократор, Ставроникита, Филотей, Милопотам, Каракал, Дохиар и Ксенофонт).

 


Изложба фотография

Изложба фотография

Центърът за семиотични и културни изследвания и Фотокулт организират изложба с фотографии от пленера в Охрид.